МОДЕЛЮВАННЯ РОБОТИ СУШИЛЬНОЇ КАМЕРИ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ ВХІДНИХ ПАРАМЕТРІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ІНСТРУМЕНТУ SOLIDWORKS DESIGN STUDY - КРОШНИЙ, ІГОР; РУБІНСЬКИЙ, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглядається оптимізація вхідних параметрів роботи сушильної камери та режиму її роботи за допомогою програмного забезпечення SolidWorks Simulation. Однією з основних задач під час проектування сушильних камер є забезпечення рівномірного розподілу температури в штабелі для досягнення ефективного сушіння матеріалів. У зв’язку з цим у цьому дослідженні визначено оптимальні параметри конструкції камери та її режиму роботи з метою забезпечення стабільних умов сушіння. Методологія включає створення 3D-моделі сушильної камери та її основних компонентів у SolidWorks, побудову чисельної сітки, проведення термічних аналізів у SolidWorks Simulation і використання модуля Design Study для оптимізації конструктивних параметрів і робочих режимів. Результати досліджень містять аналіз розподілу теплових потоків у штабелі, а також вимірювання температури в різних точках моделі. Це дозволяє оцінити температурні градієнти та їх залежність від параметрів оптимізації. Вимірювання температур здійснювалися за допомогою інструменту Prob, що враховує геометричні особливості та точне розташування вузлів на тетраедричних елементах чисельної сітки. Дослідження базується на інтегрованому підході до проектування сушильних камер із використанням SolidWorks та автоматизації процесу оптимізації через SolidWorks API. Для цього створено спеціалізоване програмне забезпечення, яке дозволяє користувачам вводити вхідні дані для моделювання, передавати параметри термічного аналізу у SolidWorks, а також виконувати обчислення у фоновому режимі. Функціонал розробленого ПЗ включає автоматизоване відображення результатів у спеціальному програмному вікні, що значно скорочує час отримання даних. Скорочення часу розрахунків досягається також за рахунок відмови від візуалізації проміжних процесів, що є важливим для подальшого вдосконалення технологічних процесів сушіння різних матеріалів.