МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ПЕРЕТВОРЮВАЧА ЧАСТОТИ НА БАЗІ ПАРАЛЕЛЬНОГО ТИРИСТОРНОГО ІНВЕРТОРА - ХОМЮК, ДЕНИС; САМОТИЙ, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню та моделюванню перетворювачів частити на базі паралельних тиристорних інверторів, які є ключовими елементами сучасних систем перетворення електроенергії. Описано математичну модель перетворювача частоти, що враховує нелінійні характеристики в електромагнітних колах. Запропоновано використання бінарної змінної для спрощення моделювання тиристорів, що дає змогу оптимізувати обчислювальні ресурси. Результати моделювання демонструють покращення стабільності та зниження гармонічних спотворень вихідного сигналу. У висновках зазначено перспективи подальшого вдосконалення моделей, зокрема впровадження адаптивних алгоритмів керування для забезпечення стабільної роботи системи за різних умов експлуатації.