АДАПТИВНЕ УПРАВЛІННЯ РЕСУРСАМИ В IP-ТЕЛЕФОНІЇ З ВИКОРИСТАННЯМ AI ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ QOS - ГНАТЮК, ВІКТОР; ГОРБАЧОВ, ІВАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті здійснено дослідження існуючих підходів адаптивного управління ресурсами в системах IP-телефонії для забезпечення високої якості обслуговування (QoS) у мережах зв’язку. Розглянуто основні виклики, пов’язані з управлінням ресурсами в IP-телефонії, включаючи прогнозування змін у трафіку, управління пріоритетами пакетів та оптимізацію розподілу мережевих і обчислювальних ресурсів у режимі реального часу. Визначено та формалізовано класифікацію ресурсів, що використовуються в системах IP-телефонії, з урахуванням різних рівнів архітектури мережі. Запропоновано метод адаптивного управління ресурсами на основі AI, що включає кілька ключових етапів: збір та аналіз даних про мережеві показники, моделювання та прогнозування змін трафіку з використанням алгоритмів машинного навчання, динамічне налаштування параметрів QoS для різних типів трафіку, адаптивне управління буферизацією для зменшення джиттера, виявлення аномалій у мережі та адаптацію до змін у реальному часі. Проведено експериментальне дослідження адаптивного управління ресурсами в IP-телефонії з використанням AI для покращення QoS.