ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РЕАГЕНТУ ДЛЯ СТАБІЛІЗАЦІЙНОЇ ОБРОБКИ ВОДИ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА БІООБРОСТАННЯ - ГРОМНАДСЬКА, МАРИНА; ТРУС, ІННА; ТАРАНЕНКО, АРСЕНІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі наведено результати досліджень стабілізаційної обробки води при застосуванні антискаланту RT-2024-3 у водопровідній воді м. Києва з жорсткістю 4,30 мг-екв/дм3. Встановлено, що ефективність досліджуваного антискаланту збільшується з підвищенням дози від 2,5 до 50,0 мг/дм3. У разі застосування антискаланту стабілізаційний ефект досягав 81-85% при концентрації інгібітору 30-50 мг/дм3, при цьому протинакипний ефект знаходився на рівні 94 - 99% в усьому діапазоні використовуваних концентрацій реагенту. Також у представленій роботі наведено результати експериментального дослідження характеру обростання поверхні скляних матеріалів мікроорганізмами. В основу роботи покладено лабораторний експеримент, який тривав протягом 8 тижнів. Встановлено, що дослідні скляні пластини обростають мікроорганізмами сильніше, ніж контрольні. Загальне мікробне число зростає у 2,8 разів за умови використання RT-2024-3 у порівнянні з контролем.