ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ВИЯВЛЕННЯ АСОЦІАТИВНИХ ПРАВИЛУ БАЗАХ ДАНИХ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ - КОВАЛЬЧУК, ОЛЬГА; БАБАЛА, ЛЮДМИЛА; ІВАНИЦЬКИЙ, РОМАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Стаття присвячена виявленню закономірностей та тенденції скоєння кримінальних правопорушень за допомогою аналізу асоціаційних правил. Емпіричною базою дослідження є інформація про 1975 кримінальних правопорушень, скоєних у Тернопільській області у період з 2012 по 2023 роки. Аналіз проведено на основі даних про крадіжки, пограбування та незаконне заволодіння транспортними засобами. Враховано наступні фактори: локація та час скоєння кримінальних правопорушень, освітлення, участь кількох осіб. У середовищі для статистичної обробки даних методами інтелектуального аналізу RapidMiner Studio застосовано алгоритм FP-Growth. Згенеровано асоціативні правила, які виявляють неочевидні взаємозв’язки та закономірності у даних про скоєні кримінальні правопорушення.