ЗАСТОСУВАННЯ ГРАФОВИХ БАЗ ДАНИХ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ МОВНОЇ МОДЕЛІ - ЦАП, ВЛАДИСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У даній науковій роботі досліджується використання графових баз даних для оптимізації великих мовних моделей шляхом застосування властивостей графових структур. Такий підхід забезпечує низку переваг, зокрема покращення пояснюваності моделі, ефективніше використання контексту для кожного користувача та гнучке коригування вагових параметрів завдяки атомарності підграфів. Особлива увага приділена динамічній адаптації ваг моделі, що дає змогу підвищити її персоналізацію та точність відповіді. Крім того, у роботі розглядається можливість контролю версій та редагування ваг підграфів для оптимізації результатів. У межах дослідження проведено експериментальні розрахунки, які оцінюють швидкість обробки запитів, обсяг необхідного дискового простору та вимоги до оперативної пам’яті для коректної роботи великої мовної моделі LLaMA 3. Отримані результати порівнянні з традиційними методами зберігання та обробки даних. Таким чином, дана робота детально досліджує перспективи та виклики використання графових баз даних у контексті оптимізації великих мовних моделей, пропонуючи нові підходи до їхньої масштабованості, ефективності та адаптивності.