РОЗРОБКА РЕЦЕПТУРИ ФРУКТОВО-ОВОЧЕВИХ МАРИНАДІВ - ЗУБКОВА, КАТЕРИНА; СТОЯНОВА, ОЛЬГА; ВАЛЬКО, МИКОЛА; МАМАЙ, ОЛЬГА; ЯКОВЕНКО, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті наведено результати досліджень з розробки рецептур фруктово-овочевих маринадів. Авторами підібрано сировину для виробництва фруктово-овочевих маринадів. В роботі досліджено використання часнику у виробництві фруктово-овочевих маринадів та бурякового соку в заливі маринаду. Проаналізовано хімічний склад сировини і показано їх фізіологічну дію на організм людини, що підтверджує перспективність їх використання у розробленій рецептурі консервів. Розроблено рецептуру консервів «Слива маринована з часником», що поєднує натуральність і оригінальний смаковий профіль; досліджено якість готового продукту за такими показниками: органолептичні показники, які визначають зовнішній вигляд, смак, запах і консистенцію; фізико-хімічні показники, які включають кислотність, сухі речовини та інші характеристики згідно ДСТУ. Також розроблено технологічну схему виробництва, яка включає всі етапи підготовки сировини та маринаду. Авторами запропоновано використання бурякового соку в поєднанні з прянощами для фруктово-овочевих маринадів, що забезпечує: збагачення консервів вітамінами та мінеральними речовинами, покращення органолептичних властивостей готового продукту. Впровадження нового виду фруктово-овочевих маринадів, таких як «Слива маринована з часником», дозволить створити конкурентоспроможний продукт, здатний зайняти гідне місце як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку.