ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРИ БАЗИ ДАНИХ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ РІЗНОТИПНОЇ ІНФОРМАЦІЇ В СИСТЕМАХ КОМПЛЕКСНОГО МОНІТОРИНГУ - ПОЛЯГУШКО , ЛЮБОВ; СЛІПЧЕНКО, ВОЛОДИМИР; КРУШ , ОЛЬГА; РУДИК, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У цій роботі розглянуто особливості розробки структури бази даних для систем комплексного моніторингу екологічних, економічних, енергетичних та соціальних параметрів території, де в комплексному аналізі необхідно враховувати дані з різних галузей та є важливим створення гнучкої структури бази даних, що легко можна модифікувати. Запропоновано для збереження різнотипної інформації застосовувати вертикальний принцип розташування даних, що дозволив прибрати проблему надлишковості інформації та розробити універсальну структуру бази даних. Запропонована структура не змінюється при доданні нових параметрів, тому різні експерти можуть працювати з системою та аналізувати стан навколишнього середовища за різними показниками, а зміна набору параметрів не вимагає реструктуризації бази даних та зміни програмних модулів, що її використовує. Розроблено та представлено структуру бази даних для збереження розрахунків та формул, що застосовує вертикальний принцип розташування даних, це дозволяє збільшити швидкість обробки даних та зменшити затрати часу на програмування нового математичного апарату та аналізу. Описана структура бази даних успішно використовується в системі комплексного еко-енерго-економічного моніторингу.