РОЗРОБКА КОНВЕКТИВНО-ВІБРАЦІЙНОЇ СУШАРКИ ДЛЯ СУШІННЯ ВОЛОСЬКИХ ГОРІХІВ - ЦУРКАН, ОЛЕГ; СПІРІН, АНАТОЛІЙ; РУТКЕВИЧ, ВОЛОДИМИР; ДІДИК, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Розглядається питання створення високоефективних, екологічно чистих енерго- та ресурсозберігаючих технологій і обладнання для переробки волоських горіхів. Представлена технологічна лінія по переробці волоських горіхів. З огляду технологічної лінії переробки волоських горіхів процес сушіння, поряд із руйнуванням шкаралупи та відділення її від ядра і подальшого сортування є найбільш відповідальним технологічним процесом, оскільки від нього залежить продуктивність та якість вихідного матеріалу. Встановлено, що використання вібраційних технологій підвищує ефективність сушіння волоських горіхів і дозволяє зменшити час сушіння на 30-40 % в порівнянні із традиційними методами. Крім того, вібраційні технології дозволяють зберегти якість горіхів, зменшуючи вплив температури на їх структуру. В кінці процесу сушки, ядра волоських горіхів мають залишкову вологість 6-12 % і втрачають при цьому до 35 % своєї ваги. Зазначено, що вібраційні технології покращують процес сушіння за рахунок стимулювання руху вологи з поверхні волоських горіхів. При цьому на практиці застосовують різні типи вібрації, такі як лінійна, коливальна, відцентрова та ультразвукова. Запропоновано принципово нову конструктивно-технологічну схему конвективно-вібраційної сушарки. Використані інноваційні підходи у її функціонуванні дозволять підвищити якісні показники волоських горіхів в процесі зберігання та переробки. Під час вібраційного сушіння у конвективно-вібраційній сушарці волоський горіх розміщується на вібруючій поверхні, яка генерує механічні коливання, що допомагають розподілити тепло по всьому горіху. Завдяки виконанню U–подібної сушильної камери у вигляді перфорованого днища по всій поверхні контакту з матеріалом, який висушується, значно зменшується об’єм застійних зон при продуванні шару горіхів сушильним агентом, яким слугує підігріте теплонагрівачем повітря. Виконання нагрівального елемента у вигляді теплоелектронагрівача з автоматичним керуванням процесу сушіння призводить до створення автоматичного регулювання безперервності процесу та стабільності якості сушіння волоських горіхів. Дана конструкція сушильної установки дозволяє легко керувати основними режимними параметрами її роботи: витратою та температурою сушильного агента, а також параметрами вібраційного впливу – частотою та амплітудою коливання сушильної камери, що є важливим для практичної реалізації процесу сушіння волоських горіхів з максимальною ефективністю. Представлена конструкція сушильної установки поєднує в собі всі переваги конвективно-вібраційного способу сушіння. Слід зазначити, що саме сушарки з конвективним підведенням тепла є найбільш розповсюдженими в сільському господарстві завдяки найвищій енергетичній ефективності, відносній простоті конструкції та надійності в роботі. В даному випадку до цих позитивних рис конвективних сушарок додається ефект інтенсифікації процесу завдяки вібраційній дії на шар матеріалу.