АНАЛІЗ ВИМОГ ДО ПОЗИЦІЙ DATA ANALYST ТА DATA SCIENTIST НА РИНКУ ПРАЦІ - КУЛАЖЕНКО, ВОЛОДИМИР; ПІДГАЙНИЙ, ДЕНИС (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У даній статті проведено аналіз ринку праці в галузі аналізу даних, на позиції Data Analyst та Data Scientist. Проаналізовано структуру та стилістику повідомлень щодо вакансій на майданчиках пошуку роботи. Визначено алгоритми обробки повідомлень, в тому числі, заміни відсутніх даних, наприклад, досвіду роботи. Для автоматизації процесу аналізу тексту вакансій розроблено десктопний додаток за допомогою фреймворка Streamlit. Для аналізу було зібрано 1000 вакансій, з яких 586 були зібрані з українських майданчиків пошуку роботи. Дослідження ґрунтувалось на аналізі наступних показників: частоти появи вакансій за позицією (junior, middle, senior); типу компаній, які шукають Data Analyst або Data Scientist; режиму роботи (офлайн, онлайн та гібридний); рівня володіння англійською мовою; інструментів візуалізації, якими має володіти кандидат; бажаної мови програмування; бажаної бази даних; вимог щодо офіcних інструментальних засобів; вимог щодо знання спеціалізованих бібліотек для аналізу даних та машинного навчання.