ВИЯВЛЕННЯ ШАХРАЙСТВА З КРЕДИТНИМИ КАРТКАМИ МЕТОДАМИ МАШИННОГО НАВЧАННЯ - МЕЛЬНИК, КАТЕРИНА; ЛАВРЕНЧУК, СВІТЛАНА; ХРИСТИНЕЦЬ, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі проведено дослідження великих обсягів транзакцій кредитних карток з метою виявлення шахрайських операцій. Здійснено первинний аналіз дослідних даних та застосовано дві техніки усунення дисбалансу класів: випадкова недостатня вибірка, техніка SMOTE. Побудовано ряд класифікаторів для визначення шахрайських операцій, проведена статистична обробка отриманих результатів, що дозволило оцінити адекватність побудованих класифікаторів, визначено їх оптимальні параметри для максимальної ефективністі. Для недостатньої та надмірної вибірки побудовані повноз’язні нейронні мережі з одним прихованим шаром та проведено порівняння їх точності.