ІНФОРМАТИЗАЦІЯ ТА УПРАВЛІННЯ НАУКОВИМИ ДОСЛІДЖЕННЯМИ: АЛГОРИТМ ПОБУДОВИ РЕЙТИНГУ ПУБЛІКАЦІЙНОЇ АКТИВНОСТІ - ЛІХОНОСОВА, ГАННА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті актуалізовано проблему доцільності розробки програмної системи, покликаної допомогти керівникам дослідницьких груп, а також індивідуальним дослідникам приймати рішення щодо покращення публікаційної активності, наукометричної результативності, визначати слабкі та сильні сторони, напрямки та конкретні рішення у вигляді автоматизованих рекомендацій щодо підвищення величини та репрезентативності наукометричних показників. Дослідження базується на використанні теорії системного аналізу, яка дозволяє комплексно розглянути всі аспекти, пов’язані з процесами пошуку шляхів між статичними і динамічними аспектами публікаційної активності. Охарактеризовано методику побудови публікаційного рейтингу на підставі профілів вчених в Scopus. У ході дослідження показано, що в даний час доцільною є розробка програмної системи, покликаної допомогти керівникам дослідницьких груп, а також індивідуальним дослідникам приймати рішення щодо поліпшення публікаційної активності, наукометричної результативності, визначати слабкі та сильні сторони, напрями та конкретні рішення у вигляді автоматизованих рекомендацій щодо підвищення величини та репрезентативності наукометричних показників. Запропонована методика, включаючи алгоритм збору, передобробки та ранжирування наукометричних даних є основою методичного інструментарію аналізу та оцінки публікаційної активності.