АКТУАЛЬНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА СПЕЦІАЛЬНОГО ВЗУТТЯ ДЛЯ АГРЕСИВНОГО СЕРЕДОВИЩА - КОЗЛОВСЬКА, ЛЮДМИЛА; ПОМАРАНСЬКИЙ, ОЛЕГ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В статті здійснено теоретичний аналіз важливості забезпечення безпеки та охорони здоров’я працівників у промисловості з агресивними умовами. Особливий акцент робиться на використанні спеціалізованого взуття для зменшення ризиків травм та захворювань. Зазначається, що небезпечні чинники на робочому місці можуть варіюватися від фізичних і хімічних до психосоціальних та санітарно-гігієнічних. Підкреслюється важливість забезпечення безпеки та охорони здоров’я працівників, разом із необхідністю розуміння даних чинників та прийняття заходів щодо їх управління та мінімізації ризиків. У цьому контексті використання спеціалізованого взуття стає надзвичайно важливим для забезпечення безпеки працівників, захисту нижніх кінцівок від контакту з агресивними середовищем, зменшення ризику травм від несправної техніки та забезпечення комфорту та відчуття безпеки працівників на робочому місці. В статті описані перспективи подальших досліджень в галузі забезпечення безпечних умов праці в промисловості з агресивними умовами, включаючи дослідження ефективності використання спеціалізованого взуття та вибір матеріалів та конструкції для його виробництва.