МЕТОД КОМПЛЕКСНОГО ОБГРУНТУВАННЯ ВИМОГ ДО ПАРАМЕТРІВ ОБЛАДНАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО НАПРЯМКУ ЕЛЕКТРОННИХ КОМУНІКАЦІЙНИХ МЕРЕЖ ЗВ’ЯЗКУ - СУБАЧ, ІГОР; НЕКРУТЕНКО, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Актуальність дослідження обумовлена необхідністю забезпечення ефективного функціонування електронних комунікаційних мереж зв’язку в умовах обмеженого фінансування, швидкого розвитку технологій зв’язку та підвищених вимог до якості й надійності електронного комунікаційного обладнання . Вирішення зазначеного завдання сприятиме підвищенню ефективності планування перспективних та модернізації існуючих електронних комунікаційних мереж зв’язку, забезпечуючи їхню готовність до виконання завдань у складних умовах експлуатації. Запропоновано метод комплексного обгрунтування вимог до параметрів обладнання інформаційного напрямку електронних комунікаційних мереж зв’язку. Визначено, що задача комплексного обгрунтування вимог до параметрів обладнання інформаційних напрямків електронних комунікаційних мереж зв’язку зводиться до задачі оптимального розподілу виділеного ресурсу між параметрами оптимізації, кожний з яких вносить свій певний внесок у підвищення якості функціонування мережі та вимагає для цього різних витрат коштів для забезпечення заданого значення обраного показника якості. Показано, що комплексне обгрунтування вимог до параметрів обладнання електронних комунікаційних мереж зв’язку відноситься до задачі математичного програмування, у якій деякі змінні є безперервними, а інші можуть приймати дискретні значення. Аналіз цільових функцій дозволив виділити в якості змінних сукупність функціональних та експлуатаційно-технічних параметрів обладнання електронних комунікаційних мереж зв’язку. Для розв’язання сформульованої задачі доцільно використовувати процедуру, що заснована на ідеї прямого пошуку – процедура послідовної оптимізації з вибором певного кроку у множині значень вартісних параметрів. Розроблений метод дозволяє науково обгрунтовувати кількісні вимоги до функціональних і експлуатаційно-технічних параметрів обладнання інформаційного напрямку електронних комунікаційних мереж зв’язку