ВИЩА ОСВІТА В ЕПОХУ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ: МОЖЛИВОСТІ ТА ВИКЛИКИ - СІЧКО, ТЕТЯНА; ЗЕЛІНСЬКА, ОКСАНА; АФАНАСЬЄВА, ДАР’Я (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Досліджено вплив штучного інтелекту (ШІ) на систему вищої освіти, зокрема його можливості для персоналізації навчання, автоматизації адміністративних процесів та підтримки академічної доброчесності. Окремо розглядаються етичні аспекти використання ШІ, включаючи питання конфіденційності інформації. У дослідженні використовуються сучасні наукові праці, рекомендації міжнародних організацій: Європейської комісії та ЮНЕСКО, а також результати опитування здобувачів про застосування ШІ у навчанні. Наукова новизна статті полягає у комплексному аналізі позитивного впливу ШІ на освітній процес і нових викликів, що стоять перед закладами вищої освіти. Практичне значення дослідження полягає у створенні основ для розробки політик і рекомендацій з інтеграції ШІ в освітній процес з урахуванням його переваг і ризиків.