ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ОПТИМІЗАЦІЙНИХ МЕТОДІВ В ЗАДАЧАХ ЛОГІСТИКИ - ЗАХАРЧЕНКО, РАЇСА; РАСТОРГУЄВ, В’ЯЧЕСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі комплексно досліджено теоретичні та прикладні аспекти застосування оптимізаційних методів у логістичних системах. Проаналізовано сучасні математичні підходи до вирішення логістичних задач, визначено їх ефективність та потенціал для підвищення економічної результативності підприємств. Розглянуто математичні моделі, методики оптимізації та практичні рекомендації щодо впровадження оптимізаційних технологій в логістичні процеси. Сучасний стан розвитку світової економіки характеризується високим рівнем конкуренції та постійними змінами ринкового середовища. В таких умовах ефективність логістичних систем стає критично важливим фактором успіху підприємств. Оптимізація логістичних процесів дозволяє суттєво знизити витрати, підвищити швидкість та якість обслуговування, а також забезпечити гнучкість та адаптивність бізнес-процесів. Логістика є ключовим елементом сучасного бізнесу, що забезпечує ефективне управління матеріальними і інформаційними потоками. З метою підвищення конкурентоспроможності підприємств, оптимізаційні методи стають важливими інструментами для покращення логістичних процесів. Це дослідження присвячене аналізу ефективності використання різних оптимізаційних методів у задачах логістики, зокрема в управлінні запасами, транспортуванні та плануванні. Актуальність дослідження зумовлена наступними факторами: зростаючою складністю логістичних систем; необхідністю впровадження оптимізаційних методів управління логістичних систем; потребою в підвищенні економічної ефективності підприємств в умовах війни; розвитку логістики в організації транспортних і пасажирських перевезень в умовах війни.