ДОСЛІДЖЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ АВТОМАТИЗАЦІЇ ВЕДЕННЯ ОБЛІКУ В ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ - ОРЛОВСЬКИЙ, СЕРГІЙ; СТАЦЕНКО, ДМИТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі представлено порівняльний аналіз існуючих методів обліку майна в Збройних Силах України, основні переваги та недоліки кожного з них, а саме облік який ведеться в паперовому вигляді, облік за допомогою електронних таблиць. Розглянуто облік як систему взаємопов’язаних елементів, що взаємодіють між собою та утворюють єдине ціле. Виявлено існуючі проблеми з обліку майна в Збройних силах України, які не відповідають сучасним технологіям, є дуже затратними по часу. Також однією з найголовніших проблем, є проблема захисту від несанкціонованого доступу. Розглянуто існуюче рішення для проблеми обліку майна за допомогою ERP системи SAP SAP R/3. Використання ERP систем дозволить значно скоротити затрати часу, отримувати достовірну інформацію про стан ресурсів та матеріалів для стратегічного планування та управлінських прогнозів. Висвітлено мінуси самої системи SAP такі як залежність від вендора, складність переходу та необхідність в постійному доопрацюванні нових модулів. Також потрібно зауважити недостатню масштабованість. Тобто вона буде недостатньо функціональною для збройних сил, так як збройні сили це також величезна система зі своїми внутрішніми підсистемами і тому доведеться постійно доробляти певні модулі та алгоритми. Особливо виділяється складність переходу на ERP системи, та постійна потреба в кваліфікованому персоналі. Практична значущість полягає в підвищенні ефективності обліку майна в Збройних Силах України, спрощення документообігу за допомогою існуючих веб-додатків таких як АРМІЯ +. Запропоновано рішення яке дозволить знизити залежність від компанії розробника та знизить необхідність постійного доопрацювання нових модулів. Висвітлено шляхи реалізації переходу на сучасні ERP системи. Також вітчизняна ERP система дозволить контролювати сервери з даними та буде простою і зрозумілою для українського користувача.