АРХІТЕКТУРА СИСТЕМИ ПІДТРИМКИ РІШЕНЬ ІЗ ЗАХИЩЕНОЮ ОБРОБКОЮ ДАНИХ ПРИ ЗАТОПЛЕННІ ТЕРИТОРІЙ - ІВАНОВ, ДЕНИС; КАШТАН, ВІТА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті представлено інформаційну технологію для підтримки прийняття рішень, орієнтовану на обробку супутникових та гідрологічних даних для прогнозування затоплень територій. Розроблена архітектура включає інтеграцію хмарних сервісів, цифрових моделей рельєфу, гідрологічного моделювання та засобів аналізу великих даних. Використання даних із супутника Sentinel-2 та цифрової моделі висот дозволило з високою точністю виявляти зони затоплення, мінімізуючи похибку до 5%. Запропонована система забезпечує обробку великих обсягів даних у реальному часі, зберігаючи стабільність роботи навіть при високих навантаженнях. Проведені експерименти показали, що час очікування при обробці запитів залишається в межах 400-500 мс при навантаженні до 20 одиниць обчислювальних ресурсів, що підтверджує високу продуктивність системи. Основною особливістю технології є її здатність до масштабування завдяки використанню хмарних сервісів, що дозволяє обробляти значні обсяги даних без критичних затримок. Крім того, інтерактивна карта затоплень, створена для міста Запоріжжя, забезпечує точність прогнозування на рівні 90-95%, що дозволяє своєчасно реагувати на надзвичайні ситуації та ефективно управляти ризиками затоплення територій. Результати дослідження свідчать про значний потенціал використання запропонованої системи для зменшення наслідків стихійних лих та оптимізації процесів управління в кризових ситуаціях.