ЗАСТОСУВАННЯ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ У КРИПТОАНАЛІЗІ: СУЧАСНІ ПІДХОДИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - БУРЦЬО, АНДРІЙ; МАРІКУЦА, УЛЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Метою цієї публікації є проведення аналізу сучасних підходів до використання нейронних мереж у криптоаналізі, визначення актуальних шляхів дослідження та перспектив розвитку цієї галузі. У статті розглядаються сучасні методи криптоаналітичних атак, заснованих на нейронних мережах, включаючи хаотичні нейронні мережі для дешифрування, машинне навчання для виявлення криптографічних вразливостей та використання штучних нейронних мереж для зламу складних шифрувальних систем. Результати досліджень вказують на те, що нейронні мережі можуть суттєво підвищити ефективність криптоаналізу, зокрема в аспектах розпізнавання патернів і точності дешифрування. Однак, перед галуззю стоять виклики, зокрема в масштабованості підходів до більш складних криптографічних систем.