АНАЛІЗ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ ПЕРЕХІДНИХ ПРОЦЕСІВ ПІД ЧАС КОМУТАЦІЙ ЛІНІЙ ЕЛЕКТРОПЕРЕДАВАННЯ НАДВИСОКОЇ НАПРУГИ ТА АВТОТРАНСФОРМАТОРІВ - КУЧАНСЬКИЙ, ВЛАДИСЛАВ; КУЗНЕЦОВ, ВОЛОДИМИР; КОШМАН, ВСЕВОЛОД; САБАРНО, ЛЮДМИЛА; СЕВАСТЮК, ІГОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
При експлуатації на ізоляцію електроустаткування та ліній впливає ряд факторів: тривала робоча напруга, короткочасні перенапруги, температура та температурні коливання, вплив вологи та механічних зусиль та ін. Перенапруження, що виникають в електричних системах, є одним із факторів, суттєво що впливають на надійність електроустановок. Незважаючи на короткочасність впливу, перенапруги характеризуються високою кратністю по відношенню до тривалої робочої напруги, впливом на всі електрично пов’язані елементи системи незалежно від місця виникнення, істотним посиленням процесів виникнення та розвитку дефектів, не пов’язаних із перенапругами, прискоренням старіння конструктивних вузлів. Найважливішим елементом будь-якого електроустаткування та будь-якої лінії є ізоляція, яка багато в чому визначає безпеку експлуатації, підходи до організації захисту від перенапруг. Для класу напруги 110 кВ і вище неухильно займають позиції електричні апарати та розподільні пристрої елегазового виконання, коли координація ізоляції з експлуатаційними впливами, захист від перенапруг має враховувати, крім основних ізоляційних конструкцій щодо землі ще, та особливості міжконтактної ізоляції комутаційних апаратів; вплив сусідніх фаз Нові рішення в ізоляції трансформаторів, генераторів, двигунів, синхронних компенсаторів, шунтуючих, дугогасних, фільтруючих, струмообмежувальних реакторів вимагають обліку перенапруг, що впливають на ізоляцію між витками, шарами та котушками однієї фази. Удосконалення технічних засобів дозволяють з більш високою ефективністю організувати захист від перенапруг. Перелічені проблеми недостатньо висвітлені у раніше виданих монографіях та статтях. Робота присвячена аналізу як традиційних, так і нових проблем аналізу та обґрунтування технологій захисту від перенапруг.