МОДЕЛЬ ТЕХНОЛОГІЇ ЦИФРОВОГО ПІДПИСУ НА ОСНОВІ ОСОБОВИХ АТРИБУТІВ - ЧЕШУН, ВІКТОР; РИЖИЙ, ЯРОСЛАВ; ЧЕШУН, ДМИТРО; ЧЕШУН, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Стаття присвячена презентації моделі технології синтезу сигнатури цифрового підпису на основі особових атрибутів. В роботі здійснено аналіз і класифікацію атрибутів підписанта для використання в сигнатурі цифрового підпису, визначено спосіб представлення і розподілу атрибутів в математичній моделі, презентована схема утворення сигнатури цифрового підпису в термінах математичної моделі. Сигнатура цифрового підпису, синтезована на основі двійкових векторів атрибутів, разом з хеш-сигнатурою відкритого тексту може піддаватися криптографічному шифруванню (закриттю) і додаватися до відкритого тексту за класичними технологіями накладання ЕЦП. Також можливе використання сигнатури цифрового підпису на основі атрибутів і у відкритому вигляді, без закриття шифруванням, що визначається цілями та потребами підписанта.