МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ МЕТОДУ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ КОРПОРАТИВНОЇ МЕРЕЖІ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ІМОВІРНІСНИХ КРИТЕРІЇВ ДОВІРИ - ЧЕШУН, ВІКТОР; МАЛИЦЬКИЙ, ТАРАС; ОЛЕКСЮК, ДМИТРО; ЧЕШУН, ДМИТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Стаття присвячена презентації математичної моделі методу захисту інформаційних ресурсів корпоративної мережі від несанкціонованого доступу із застосуванням імовірнісних критеріїв довіри. За результатами аналізу покладених на метод завдань, концептуально математичну модель методу захисту інформаційних ресурсів корпоративної мережі класифіковано як ймовірнісну статистичну модель систем управління доступом на основі концепції (критеріїв) довіри. Математична модель методу базується на аналізі взаємодії між різними суб’єктами (користувачами) та об’єктами (інформаційними ресурсами) в інформаційному середовищі корпоративної мережі та дає інструментарій для визначення ступеня довіри до суб’єктів інформаційних відносин в корпоративній мережі з точки зору інформаційної безпеки. Принципи застосування моделі продемонстровано структурно-логічною схемою взаємозв’язку елементів математичної моделі в реалізації методу.