ІДЕНТИФІКАЦІЯ РИЗИКІВ РЕАЛІЗАЦІЇ ВОДНОЇ СТРАТЕГІЇ МІСЬКИХ ГРОМАД - КІРЕЙЦЕВА, ГАННА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розроблено методику ідентифікації та мінімізації ризиків реалізації водної стратегії міських громад. На основі аналізу стану водних ресурсів Житомирської міської територіальної громади встановлено погіршення якості води, недостатність водоохоронних зон та перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин. Запропоновано класифікацію ризиків реалізації водної стратегії на спеціальні (пов’язані з конкретними стратегічними цілями) та загальні (що впливають на реалізацію стратегії в цілому). Розроблено кількісний інструментарій оцінки ризиків, що включає інтегральний показник ризику та шкали для оцінки ймовірності, впливу та достовірності. Проведено апробацію методики на прикладі оцінки ризиків забруднення річки Тетерів, визначено пріоритетні ризики (зростання концентрації марганцю та забруднення від неочищених скидів) та запропоновано заходи з їх мінімізації. Запропоновано організаційно-управлінські механізми для сталої реалізації водної стратегії, зокрема: міжсекторальну координаційну раду, систему електронного моніторингу якості води, механізм залучення громадськості, спеціалізований структурний підрозділ для управління ризиками, інтегровану інформаційну платформу та програму екологічної освіти. Практична значущість результатів полягає в можливості їх використання міськими громадами для систематизації процесу управління ризиками реалізації водної стратегії, здійснення їх кількісної оцінки та обґрунтованого визначення пріоритетних заходів для мінімізації найбільш критичних ризиків.