АВТОМАТИЧНЕ КЕРУВАННЯ ОСВІТЛЕННЯМ У ГІДРОПОННИХ ФЕРМАХ - БАРАНОВСЬКИЙ, ВІКТОР; БОРЕЦЬКА, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті досліджено вплив автоматизованих систем освітлення на ріст і розвиток рослин у гідропонних умовах. Розглянуто сучасні технології керування світловими параметрами, що забезпечують оптимізацію фотосинтетичних процесів та підвищення врожайності. Проаналізовано ключові характеристики освітлення, такі як інтенсивність світла, спектральний склад, фотоперіод і рівномірність розподілу світлової енергії. Особливу увагу приділено використанню світлодіодних (LED) джерел світла, які дозволяють точно налаштовувати спектр для різних фаз росту рослин, зменшуючи енергоспоживання та підвищуючи ефективність світлового випромінювання.