АНАЛІЗ ШЛЯХІВ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ МЕТАЛУРГІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ПРИКЛАДІ ПАТ «АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ». ЧАСТИНА 2. СТАЛЕПЛАВИЛЬНЕ ВИРОБНИЦТВО - ЧУПРИНОВ, ЄВГЕН; КОРЕНКО, МАРИНА; КАССІМ, ДАР’Я; РЕКОВ, ЮРІЙ; МАЛІЙ, ХРИСТИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті досліджено вплив різноманітних факторів на температурний режим киснево-конвертерного процесу в умовах ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». Показано, що температура металу є критично важливим параметром. З метою з’ясування причин коливань температури та оптимізації технологічного процесу було проведено статистичний аналіз паспортів плавок. Встановлено залежності температури металу на першій повалці від температури та маси залитого рідкого чавуну, що дозволило розробити точну модель прогнозування температурного режиму. Виявлено кореляцію між температурою металу під час продування та вмістом марганцю в чавуні. Проаналізовано вплив шихти на температурний режим. Підтверджено, що скрап, спричиняє значне зниження температури. Досліджено вплив "козлового" лому, який, на відміну від брухту, не сприяє охолодженню, а також вапняку (CaCO3), що використовується для компенсації надлишкової теплоти. Оптимізація використання вапняку є важливою задачею через його відносно низьку реакційну здатність. Запропоновано комплекс коригувальних заходів для підвищення ефективності киснево-конвертерного виробництва. Рекомендовано адаптувати технологічний процес під різні види металобрухту, оптимізувати використання вапняку та коксу, застосовувати вогневе різання для "козлового" лому, здійснювати оперативний контроль температури реакційної зони та впровадити математичну модель управління процесом. Описано метод розрахунку температури випромінюючої поверхні реакційної зони на основі теплового потоку, що передається охолоджуючій воді, з урахуванням витрати кисню та положення фурми. Впровадження запропонованих рішень сприятиме підвищенню гнучкості технології виплавки сталі в умовах нестабільності шихтових матеріалів.