РІВНОМІРНА ТА НЕРІВНОМІРНА ДИСКРЕТИЗАЦІЇ НЕПЕРЕРВНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРИ ДОСЛІДЖЕННІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ЕРОЗІЇ ГРУНТУ - МІХАЛЕВCЬКИЙ ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглядаються підходи до дискретизації неперервної інформації в контексті дослідження інформаційних систем моніторингу ерозії ґрунту. Зокрема, розглядаються рівномірна та нерівномірна дискретизації як два основні підходи до обробки даних, що впливають на точність аналізу динамічних процесів. Визначено, що рівномірна дискретизація є ефективною у випадках стабільної динаміки зміни параметрів, тоді як нерівномірна дискретизація забезпечує адаптивний підхід до аналізу змінних умов, що характерні для ерозійних процесів. Адаптивним методам дискретизації приділено особливу увагу, вони дозволяють підвищити точність оцінки ерозійних процесів за рахунок оптимального розподілу точок відбору даних. Проаналізовано сучасні алгоритми дискретизації та їх застосування у геоінформаційних системах, а також оцінено вплив вибору методу на якість прогнозування та ефективність обробки просторово-часових даних. Запропонований підхід сприяє підвищенню точності моделей ерозії ґрунту, що має важливе значення для сталого управління земельними ресурсами та розробки стратегій запобігання деградації ґрунтового покриву.