ЗАСТОСУВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ СИСТЕМ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ НАДІЙНОСТІ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНИХ МЕРЕЖ - СТАДНІК, МИКОЛА; ШТУЦЬ, АНДРІЙ; КОЛІСНИК, МИКОЛА; ГРИГОРЕНКО, НАЗАР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Інтелектуальні системи (Smart Systems) є важливим елементом сучасної електроенергетики, що дозволяє підвищити надійність, ефективність та стабільність функціонування електричних мереж. У статті розглянуто впровадження інтелектуальних технологій для моніторингу, управління та оптимізації роботи енергетичних систем. Основна увага приділена використанню штучного інтелекту (AI), Інтернету речей (IoT) та автоматизованих систем управління для вирішення проблем прогнозування аварій, адаптивного управління потоками енергії та інтеграції відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). У статті також розглянуто методи математичного моделювання та програмного забезпечення MATLAB/Simulink для оцінки впливу інтелектуальних систем на роботу енергетичних мереж. Отримані результати демонструють, що впровадження інтелектуальних систем дозволяє не лише підвищити надійність енергетичних систем, але й зменшити витрати на обслуговування та оптимізувати використання ресурсів. Таким чином, результати роботи підтверджують, що інтелектуальні системи є потужним інструментом для модернізації електроенергетичних мереж, сприяють сталому розвитку енергетики та забезпечують ефективне використання енергетичних ресурсів, для інтеграції ВДЕ.