ВПЛИВ МЕТОДУ ВВЕДЕННЯ МЕТАЛЕВОГО ДРОТУ НА ВЛАСТИВОСТІ ТРИКОТАЖУ ПЕРЕПЛЕТЕННЯ НАПІВМІЛАНСЬКИЙ ЛАСТИК - ЛЕОНОВА, ДАРИНА; КИЗИМЧУК, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Захист від електромагнітного випромінювання стає дедалі важливішим питанням не тільки в промисловості, а й у повсякденному житті через збільшення кількості пристроїв, які випромінюють електромагнітні хвилі. Хоча в ряді випадків можна використовувати жорсткі екрани, більша гнучкість досягається завдяки розробці згинаючих, драпірувальних, а в ідеалі навіть розтяжних екранів. Трикотажні матеріали мають таку здатність, поєднуючи ї з потенційно хорошими механічними та теплофізичними характеристиками, які залежать від структури і обраної сировини. З іншого боку, необхідні фізичні властивості, особливо провідність і магнітні властивості, повинні бути додані за допомогою провідних ниток чи металевого дроту. В роботі наведено результати досліджень параметрів структури, показників розтяжності та термофізичних властивостей гібрідного трикотажного полотна, який вироблено переплетенням напівміланський ластик на плосков’язальній машині 8 класу з бавовняної пряжі та металевого дроту з нержавіючої сталі. Отримані дані були порівняні з відповідними показниками для трикотажного полотна того ж переплетення з бавовняної пряжі. Проведені дослідження дозволили встановити вплив способу введення металевого дроту на параметри структури та властивості гібридного трикотажного полотна. Виявлено, що трикотаж переплетення напівміланський ластик, який утворено при одночасному пров’язуванні металевого дроту з бавовняною пряжу, має високу пружність та формостійкість, однак значно вищу товщину та поверхневу густину у порівнянні гібридним трикотажем, в якому петельні ряди утворені почергово з бавовняної пряжі та металевого дроту. В той же час чергування в полотні петельних рядів з бавовняної пряжі та металевого дроту призводить до більш суттєвої зміни термофізичних властивостей бавовняного трикотажу, перш за все через наявність розріджених ділянок. Гібридні текстильні матеріали характеризуються вищим ступенем інтенсивності проходження тепла та кращою відносною паропроникністю в порівнянні з трикотажем з бавовняної пряжі.