КОНЦЕПТУАЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМИ ВІДЕОСПОСТЕРЕЖЕННЯ З СИТУАЦІЙНОЮ ОБІЗНАНІСТЮ - КУНАНЕЦЬ, НАТАЛІЯ; ЖОВНІР, ЮРІЙ; ВЕРЕМЕЄНКО, АНДРІЙ; ПУЩАК, СЕМЕН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Стаття присвячена концептуальному моделюванню системи відеоспостереження з ситуаційною обізнаністю, що базується на технологіях Інтернету речей. Запропоновано використовувати ситуаційно-обізнаний підхід, який інтегрує інтелектуальні пристрої, алгоритми машинного навчання та засоби аналітики для забезпечення ефективного моніторингу, виявлення загроз і автоматизованого реагування на інциденти. Основна увага приділяється концептуальній моделі на основі UML-діаграм, які використовуються для формалізації структури, функціональності та взаємодії компонентів системи. У статті розглянуто основні компоненти системи: сенсори, камери, програмне забезпечення для ситуаційного аналізу, системи зберігання даних та візуалізації, а також модулі для прогнозування подій і управління ризиками. Діаграма прецедентів описує основні сценарії використання, зокрема моніторинг у реальному часі, аналіз архівних записів, реагування на аномалії. Діаграма послідовності демонструє взаємодію між компонентами системи в режимі реального часу, наприклад, при виявленні руху або загрози. Окрему увагу приділено діаграмі класів, яка відображає структуру програмного забезпечення, включаючи класи для обробки даних, управління пристроями, модулів аналітики та візуалізації. Діаграма компонентів деталізує архітектуру системи, підкреслюючи інтеграцію між IoT-пристроями, серверними компонентами та хмарними сервісами. На діаграмі розгортання моделюється фізична інфраструктура системи, що охоплює камери, сенсори, мережеві пристрої, сервери та мобільні додатки. Запропонований підхід забезпечує масштабованість, адаптивність і високу ефективність системи відеоспостереження, дозволяючи виявляти загрози в реальному часі, прогнозувати можливі ризики та оперативно реагувати на них. Використання концептуального моделювання сприяє створенню системи, яка відповідає сучасним вимогам безпеки, забезпечує інтеграцію з іншими інформаційними системами та враховує обмеження в енергоспоживанні IoT-пристроїв. Стаття демонструє важливість UML-діаграм у формалізації складних архітектурних рішень та плануванні їхньої реалізації.