МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ТА АДАПТИВНЕ УПРАВЛІННЯ АЛГОРИТМОМ ОБСЛУГОВУВАННЯ ДАНИХ ЖУРНАЛУ В УМОВАХ ЗМІННОГО СЕРВЕРНОГО НАВАНТАЖЕННЯ - ПАРХОМЕЙ, ІГОР; БОЙКО, ЮЛІЙ; ЛЕМЕШКО, В’ЯЧЕСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі досліджується проблема логування станів виконання бізнес-процесів та очищення застарілих логів у реляційній системі управління базами даних (СУБД). Запропоновано математичну модель і алгоритм динамічного управління процесом видалення/архівації даних на основі адаптивного порогу обробки та параметрів планування . Алгоритм реагує на зміни навантаження на сервер, коригуючи кількість записів для видалення та частоту запуску операцій. У якості головного критерію ефективності розглянуто баланс між обсягом оброблених даних, часом виконання операції та впливом на продуктивність системи. Експерименти показують, що внаслідок самоадаптації під час зниженої активності системи вдається збільшити кількість оброблених записів, а в періоди пікового навантаження алгоритм зменшує негативний вплив на продуктивність. Порівняння з відомими підходами свідчить про актуальність та перспективність застосування адаптивних методів керування фоновими завданнями (зокрема, очищення логів), що зумовлено необхідністю раціонального використання обчислювальних ресурсів і дотримання вимог щодо збереження та доступності даних.