ЗАХИСТ WEB РЕСУРСІВ ВІД DDOS АТАК ЗА ДОПОМОГОЮ CDN - КРЕМІНЬ, ІГОР; КРЕМІНЬ, СЕРГІЙ; МІНДЗЯ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Захист веб-ресурсів від DDoS-атак (розподілених атак відмови в обслуговуванні) є критично важливим питанням в інформаційній безпеці. Ці атаки можуть спричиняти значні фінансові втрати та підривати довіру користувачів. Сьогодні DDoS-атаки стають все більш складними та потужними, використовуючи великі обсяги шкідливого трафіку для перевантаження серверів та мережевої інфраструктури. Одним з ефективних методів захисту веб-ресурсів від таких атак є використання мережі доставки контенту, або CDN. CDN не лише оптимізує доставку контенту, але й розподіляє навантаження між декількома серверами, зменшуючи вплив DDoS-атак шляхом розподілу трафіку по своїй мережі. У цій статті розглядається, як CDN можуть бути використані для захисту веб-ресурсів від DDoS-атак. Основна мета — дослідити методи CDN для фільтрації та обмеження шкідливого трафіку, забезпечення безперервної доступності контенту та покращення продуктивності ресурсів. CDN розподіляють вхідний трафік по своїй глобальній мережі серверів, допомагаючи уникнути перевантаження окремих серверів та ефективно протистояти масштабним атакам. Ключові методи захисту CDN включають: Кешування на периферії (Edge Caching) — це зберігання статичного контенту на серверах, ближчих до користувачів, що зменшує затримку та знижує кількість запитів до основного сервера. Балансування навантаження (Load Balancing) — автоматичний розподіл трафіку між серверами CDN, що знижує ризик перевантаження будь-якої окремої точки. Географічний розподіл серверів — стратегічне розміщення серверів у різних регіонах для мінімізації затримок та забезпечення високої доступності контенту. Крім того, CDN використовують заходи безпеки, такі як шифрування TLS/SSL для захисту передачі даних, веб-фаєрволи додатків (WAF) для захисту від атак на рівні додатків (наприклад, SQL-ін’єкцій та XSS), а також технології для виявлення аномального або шкідливого трафіку. Завдяки своїй розподіленій архітектурі, CDN можуть обмежувати доступ до цільових ресурсів, блокуючи підозрілий трафік на периферійних серверах. Результати цього дослідження показують, що використання CDN може значно знизити ризик порушення роботи сервісу під час DDoS-атак, особливо при поєднанні з іншими методами захисту, такими як обмеження швидкості та аналіз трафіку. Хоча CDN забезпечують високий рівень захисту, вони не можуть повністю замінити спеціалізовані заходи кібербезпеки та повинні бути частиною ширшої стратегії безпеки.