РОЗВИТОК МОБІЛЬНИХ ДОДАТКІВ ТА ЇХ РОЛЬ В СУЧАСНИХ ЕЛЕКТРОННИХ КОМУНІКАЦІЯХ - БІГАНИЧ, ВАСИЛЬ; ШУСТА, ВОЛОДИМИР; ЄВИЧ, МАРІАННА; СУСЛА, АНАТОЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті висвітлено сучасний розвиток мобільних додатків як важливого елементу електронних комунікацій, що сприяють інтеграції цифрових технологій у повсякденне життя. Основною метою дослідження є аналіз функціональних можливостей мобільних додатків, їхньої ролі у комунікації, а також ідентифікація проблемних аспектів, пов’язаних із безпекою та етичними стандартами. У дослідженні використано комплексний підхід, що включає системний аналіз, порівняння статистичних даних та огляд сучасної літератури. Було опрацьовано статистичні показники поширення мобільних додатків у різних сегментах ринку та їхній вплив на соціальну взаємодію. Крім того, застосовано метод класифікації для поділу функцій мобільних додатків за їхнім призначенням і сферою використання. Отримані результати демонструють суттєве зростання популярності мобільних додатків, зокрема, у таких сферах, як комунікація, електронна комерція та охорона здоров’я. Виявлено, що найбільші виклики стосуються кібербезпеки, зокрема захисту персональних даних користувачів, та недоліків у регуляції етичних стандартів. Наукова новизна статті полягає у поєднанні аналізу технічних аспектів функціонування мобільних додатків із розглядом етичних викликів та необхідністю розробки прозорих механізмів їхньої регуляції. Теоретичне значення дослідження полягає у створенні методологічної бази для подальших наукових розвідок у сфері мобільних технологій. Практичне значення роботи виявляється у можливості застосування отриманих висновків для розробки нових додатків з підвищеним рівнем безпеки та адаптації існуючих платформ до етичних стандартів. На нашу думку, впровадження зазначених рекомендацій сприятиме не лише покращенню досвіду користувачів, але й підвищенню довіри до мобільних технологій у суспільстві.