МІКРОФРЕЗЕРУВАННЯ, ЯК СПОСІБ ТЕКСТУРУВАННЯ ПОВЕРХОНЬ СПЛАВІВ Nі-Tі ДЛЯ МОДИФІКАЦІЇ ЗМОЧУВАНОСТІ - БАЛИЦЬКА, НАТАЛІЯ; МЕЛЬНИЧУК, ПЕТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Робота присвячена дослідженню перспектив застосування мікрофрезерного текстурування, як способу модифікації змочуваності поверхонь сплавів Ni-Ti. Описано основні явища змочування та вплив топології поверхні на її характеристики змочування. Обговорюються обмеження відомих математичних моделей прогнозування крайового кута змочування поверхні щодо застосування до поверхні, текстурованої мікрофрезеруванням. Визначено переваги мікрофрезерування, порівняно з іншими технологічними методами, для текстурування поверхонь з метою впливу на їх змочуваність. Розглянуто проблеми оброблюваності сплавів Ni-Ti та технічні складнощі їх мікрофрезерування, які мають бути враховані при розробці технологій мікрофрезерування. Визначено найбільш вивчені поверхневі мікротекстури для модифікації змочуваності поверхонь біомедичних сплавів, які можуть бути виготовлені мікрофрезеруванням.