ПОСТКВАНТОВА КРИПТОГРАФІЯ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗРОБКИ КВАНТОВО-СТІЙКИХ АЛГОРИТМІВ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ - ПЕТРУШКО, ІРИНА; ПОЛІЩУК, ВОЛОДИМИР; МАТЕЙ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Розвиток квантових комп’ютерів є однією з найвизначніших технологічних подій сучасності, що відкриває нові горизонти в обчислювальних можливостях. Однак це також створює серйозні загрози для існуючих криптографічних алгоритмів, які є основою безпеки сучасних інформаційних систем. В роботі наведено результати досліджень постквантової криптографії та її ролі у забезпеченні інформаційної безпеки в умовах розвитку квантових комп’ютерів. Метою даної роботи є порівняння сучасних постквантових, тобто, квантово-стійких криптографічних алгоритмів, оцінка їх застосовності для різного класу задач, а також прогнозування шляхів розвитку криптографічних методів захисту інформації. Для досягнення поставленої мети застосовуються методи порівняльного аналізу та математичного моделювання, що дозволяють оцінити ефективність та безпеку алгоритмів у різних умовах. Результати дослідження показують, що постквантові алгоритми забезпечують надійний захист інформації в умовах потенційних квантових атак, зберігаючи при цьому високий рівень ефективності. У висновках підкреслюється необхідність адаптації існуючих криптографічних систем до нових вимог безпеки, зокрема через інтеграцію постквантових алгоритмів у хмарні сервіси та блокчейн-технології. Результати досліджень можуть бути використані для вдосконалення механізмів захисту даних в інформаційних системах та для розвитку нових стандартів криптографії в еру квантових обчислень.