СТВОРЕННЯ МЕТОДОЛОГІЇ СТАТИЧНОГО БАЛАНСУВАННЯ КОНСОЛЬНИХ БОРШТАНГ ДЛЯ РОЗТОЧУВАННЯ ГЛУХИХ ОТВОРІВ В ПРОЦЕСІ ПРОЕКТУВАННЯ З АНАЛІЗОМ КІНЕМАТИКИ РУХУ - ГОРОХОВСЬКИЙ, ВІКТОР; ГОРДЄЄВ, АНАТОЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Запропоновано методологію визначення параметрів противаги для статичного балансування консольних борштанг на етапі проектування та досліджено кінематику обертального руху вершини різця борштанги у SolidWorks Motion. У програмному продукті САD - системи будують 3D-модель борштанги у масштабі 1:1 та за допомогою опції САD - системи визначають її масу та координати центру ваги у тривимірному просторі, створюють графічні проєкції борштанги у СAD - системі і за допомогою опції постановки розміру визначають відстані розташування центру ваги, кут повороту від горизонтальної площини та проводять розрахунок маси противаги, параметри форми противаги і за масою будують її 3D-геометричну конфігурацію, за допомогою опції САD - системи противагу встановлюють на борштангу з подальшою перевіркою координат центра ваги борштанги з противагою за допомогою опції САD - системи. Важливим аспектом працездатності спроектованої конструкції борштанги є аналіз кінематики руху крайньої точки різця під час роботи верстата. Застосування запропонованої методології визначення параметрів противаги для статичного балансування консольної борштанги та кінематики руху вершини різця при розточуванні глухих отворів за допомогою програмного продукту SolidWorks Motion, дає можливість скоротити витрати часу та підвищити точність розрахунків борштанги для конкретного її розміру.