СИСТЕМА КЕРУВАННЯ ПРОЦЕСОМ УЛЬТРАЗВУКОВОГО ОЧИЩЕННЯ ВИРОБІВ - CЕЛЮК ДАНІЛ; ШЕВЧЕНКО, ВАДІМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Ультразвукове очищення забезпечує можливість якісно очистити деталі в технологічному процесі різних виробництв. Порівняно з іншими видами очищення воно володіє рядом переваг, зокрема високі показники якості отриманих поверхонь, менш токсичні миючі речовини, суттєве зменшення ручної праці. В роботі було розроблено автоматизовану систему для забезпечення процесу ультразвукової обробки деталей. У роботі проведено аналіз літературних джерел стосовно параметрів, які впливають на процес обробки та проаналізовано напрацювання в цій галузі. Систему реалізовано на базі мікроконтролера ESP-32. Для аналізу завершеності процесу очищення було використано два контрольовані параметри - прозорість та провідність розчину. Процес очищення вважався завершеним, якщо ці параметри припиняли змінюватися. Автори провели апаратну реалізацію розробленої системи та розроблено алгоритм її роботи. На початку роботи система проводить перевірку ванни на наявність рідини. Якщо вона відсутня давач провідності покаже нескінченний опір. Далі система очікує 60 секунд та починає процес обробки. Якщо змінюється прозорість рідини, система запускає лічильник, значення якого змінюється, коли змінюється провідність на заданий крок. Якщо лічильник перестає змінюватись, процес зупиняється. Очищення вважається завершеним. Такий метод застосовний як для пластикових так і до металевих деталей. За результатами досліджень встановлено, що наявність мильного розчину суттєво змінює час очищення порівняно з водою, практично на 50%. Проте зміна температури в мильному розчині приводить до зміни швидкості лише на 10%. Зміна температури при використанні звичайної води суттєво впливає на час обробки і скорочує його на 30%. Аналіз результатів показав надійну та точну роботу системи в процесі очищення. В подальшому планується вдосконалити систему контролю додаванням нових вимірювальних величин для надання можливості більш ефективної оптимізації процесу очищення деталей.