МЕТОД КЕРУВАННЯ ВОЛОГІСТЮ В КІБЕРФІЗИЧНІЙ СИСТЕМІ «РОЗУМНИЙ ДІМ» - АЛЕКСОВ, СЕРГІЙ; ГОВОРУЩЕНКО, ТЕТЯНА; ВОЙЧУР, ЮРІЙ; БОЯРЧУК, АРТЕМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Найбільш важливим на сьогодні є забезпечення автоматичного керування «розумним будинком». «Розумний дім» – це комплекс рішень, що дають змогу автоматизувати повсякденні дії, позбавляючи власника від рутинних справ. «Розумний дім» – це не набір пристроїв, якими керують віддалено, це єдина система керування такими пристроями (екосистема), яка забезпечує конкретні переваги користувачу – наприклад, наочність контролю, зручність, економію сил і часу. Отже, кіберфізична екосистема «Розумний дім» має без участі людини виконувати певні дії у відповідь на конкретні ситуації. При цьому така кіберфізична система не повинна вимагати від мешканців глибоких знань з програмування та комп’ютерної інженерії, а також повинна вміти розпізнавати ситуації і приймати необхідні рішення в залежності від тієї чи іншої ситуації. Відтак наразі актуальною задачею є забезпечення можливості автоматичної підтримки прийняття рішень у кіберфізичній системі «Розумний будинок». Проведене дослідження відомих методів та засобів показало, що наявні рішення, як правило, не передбачають повністю автоматичного керування вологістю в «Розумному домі», а орієнтовані або на повністю кероване користувачем управління, або на автоматичне керування поруч із ручним керуванням (за допомогою мобільного застосунку, управління через Інтернет, тощо). Тому метою даного дослідження є підтримка прийняття рішень у підсистемі керування вологістю кіберфізичної системи «Розумний дім» з метою забезпечення повністю автоматичного керування такою підсистемою. Розроблений метод керування вологістю в кіберфізичній системі «Розумний дім» дозволяє внести необхідні параметри для подальшого автоматичного функціювання підсистеми керування вологістю у житлових приміщеннях різного типу. Розроблений метод керування вологістю в кіберфізичній системі «Розумний дім» забезпечує комфортну (з врахуванням будівельних та санітарно-гігієнічних норм) концентрацію вологи в повітряному середовищі відповідного житлового приміщення.