НЕЙРОМЕРЕЖІ В МИСТЕЦТВІ ЯК ІСТРУМЕНТ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ - АНТОНЕНКО, АРТЕМ; МІШКУР, ЮРІЙ; ТВЕРДОХЛІБ, АРСЕНІЙ; ВОСТРІКОВ, СЕРГІЙ; БАЛВАК АНДРIЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті досліджено можливості різноманітних нейронних мереж як інструментів для реалізації проектів у графічному дизайні, оцінено їх здатність забезпечувати якість та ефективність у створенні візуального контенту для різних видів продукції. Також проаналізовано переваги та недоліки кожної нейронної мережі. У роботі представлені думки вчених і практиків про різноманітність нейронних мереж, які можна використовувати для виконання завдань графічного дизайну. Крім того, наведено результати власного практичного досвіду роботи з нейронними мережами. Дослідження підтвердило ефективність нейронних мереж у створенні концепцій персонажів і локацій для комп’ютерних ігор, ілюстрацій до друкованих та електронних видань, а також у розробці торгових марок і логотипів, фірмового стилю та графічного дизайну упаковки. Проте їхня функціональність ще не забезпечує необхідного рівня якості для таких продуктів, як плакати, створені на основі образних мовних тропів; шрифти; інженерна графіка в аксонометричних проекціях, що показує внутрішню будову приладів або обладнання; верстка для друкованих видань, сайтів і мобільних додатків, а також інфографіка на основі стилізованих зображень і дизайнерських рішень для упаковки. Maze Guru, Midjourney і Leonardo AI найкраще підходять для вмісту графічного дизайну. Нейронна мережа ChatGPT є ефективним інструментом для пошуку аналогів і збору відгуків від науковців. Перевагою використання нейронних мереж є значне прискорення процесу створення візуального контенту, а також можливість комбінування різних програм для доповнення та покращення отриманих результатів. До недоліків можна віднести переважно англомовне спілкування між користувачем і мережею, а також розбіжності між образами, які існують у свідомості користувача, і тими, які генерує мережа. Творіння, створені нейронними мережами, легко розпізнати, і для схожих текстових запитів вони можуть давати дуже схожі результати.