АНАЛІЗ ВПЛИВУ ТЕРТЯ РОБОЧИХ ОРГАНІВ В’ЯЗАЛЬНИХ МАШИН НА ЖИТТЄВИЙ ЦИКЛ КЛИНІВ - ПЛЕШКО, СЕРГІЙ; КОВАЛЬОВ, ЮРІЙ; ХИНЕВИЧ , РУСЛАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У цій роботі представлені результати дослідження з оцінки впливу тертя робочих органів в’язальних машин (голок, клинів, стібків) на знос робочих поверхонь клинів та на їх термін служби. Наведено приклад впливу тертя пар голка-клин та голка-стібок круглов’язальної машини КО-2 на термін служби кулачків стібків. Аналіз отриманих результатів показує, що тертя робочих органів суттєво впливає на знос клинів в’язальних машин і, відповідно, на їх термін служби. Раціональним режимом роботи круглов’язальної машини типу КО є її режим, коли співвідношення тертя пар голка-клин та голка-стібок знаходиться в межах 0,08...0,1 (що досягається шляхом вибору відповідного типу мастила та режимів змащування в’язального механізму). Водночас, термін служби кулачка стібка коливається від 208,79 ∙ 10³ до 76,97 ∙ 10³ годин (від 16 312 до 6 013 днів при 2-змінній роботі машини). За існуючого режиму роботи круглов’язальної машини КО-2, як показали дослідження [2], термін служби кулачків стібка не перевищує 9 ∙ 10³ годин (703 дні).