СЕНСОРИ ПОТОКІВ СИПКИХ МАТЕРІАЛІВ - ХОДЯЧИЙ, Владіслав; НІКІТІН, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
В таких галузях промисловості, як харчова, аграрна, фармацевтична, металургійна, хімічна, гірнича тощо, необхідним є визначення масових і об’ємних витрат та кількості сипкого матеріалу, наприклад, зерна, круп, борошна, а також специфічних складових хімічних та фармакологічних матеріалів, цементу та багатьох інших. Засоби вимірювання витрат і кількості сипких матеріалів є необхідними і обов’язковими складовими в системах автоматизації сучасних виробничих процесів вказаних галузей промисловості. Без використання засобів вимірювання витрат сипких матеріалів не можливо налагодити випуск продукції потрібної якості і конкурентної спроможності. Ось чому питання, пов’язані з розробкою, експериментальним дослідженням та використанням вказаних витратомірів є досить актуальними і науково спроможнім. В статі розглянуті основні види сенсорів, які можуть бути використанні в якості засобів вимірювання витрат сипких матеріалів, а саме круп та зерна. Був проведений огляд і аналіз останніх публікацій як вітчизняних, так і англомовних науково-технічних видань. На даний час розглянуті типи сенсорів мають практичне застосування. Розглянуті схеми сенсорів можуть входити до складу сучасних витратомірів, принципи дії яких базуються на різних принципах і фізичних законах. Результати проведеного огляду і аналізу сенсорів потоків сипких матеріалів планується в подальшому використати для створення комп’ютерно-інтегрованої системи ідентифікації параметрів потоків сипких матеріалів, яка дасть змогу більш варіативно використовувати автоматизовані системи керування технологічними процесами, в яких робочім тілом є крупи та зерно.