СИСТЕМАТИЗАЦІЯ КОНСТРУКТИВНО-КОМПОЗИЦІЙНИХ РІШЕНЬ У ОФОРМЛЕННІ ГОРЛОВИНИ ВІЙСЬКОВОГО ОДЯГУ - ОСТАПЕНКО, Наталія; РУБАНКА, Алла; ОЛІЙНИК, Галина; ЛУЦКЕР, Тетяна; ВАРВОЛІК, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
В статті проаналізовано та узагальнено асортимент сучасного одягу військового призначення провідних світових та вітчизняних компаній виробників. Систематизовано найбільш розповсюджені різновиди конструктивно-композиційних рішень оформлення горловини одягу військового призначення з метою створення інформаційної бази для подальших досліджень. Застосовано інформаційно-дослідницький та візуально-аналітичний підходи у поєднанні із загальнонауковими методами типологічної систематизації та порівняльного аналізу існуючих різновидів швейної фурнітури для виготовлення військового одягу закордонного та вітчизняного виробництва. Систематизовано конструктивно-композиційні рішення оформлення горловини, таких як комір та капюшон за різними ознаками, охарактеризовано їх типи та описано характерні конструктивно-композиційні рішення за формою, ступенем прилягання, способом з’єднання тощо. Розроблено інформаційну базу та графічно представлено види комірів та капюшонів одягу військового призначення. На основі отриманих результатів сформульовано рекомендації щодо перспективного напрямку вдосконалення проєктування раціональної конструкції з впровадженням прогресивної технології виготовлення одягу військового призначення. Практична значущість одержаних результатів полягає в виокремленні основних різновидів існуючих рішень оформлення горловини. Результати можуть бути використані при подальшій розробці зазначеного одягу.