ВИКОРИСТАННЯ ПРОТОКОЛУ 1-WIRE У КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМАХ «РОЗУМНОГО БУДИНКУ» - СТАЦЕНКО, Дмитро; СТАЦЕНКО, Володимир; РОМАНЮК, Євгенія; ОСИПЕНКО, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
У статті розглядаються комп’ютерні системи, які використовуються у «Розумному будинку». Проведено порівняльний аналіз цих комп’ютерних систем. Наголошено, що такі системи мають ряд переваг, які позитивно впливають на життя та безпеку людини. Використання пристроїв для вимірювання температури широко використовується у комп’ютерних системах для моніторингу умов «Розумного будинку». Необхідність встановлення великої кількості датчиків призводить до зростання складності таких комп’ютерних систем. Важливу роль у розробці систем відіграють протоколи з’єднання датчиків з мікроконтролером. Представлені дві імітаційні моделі комп’ютерних систем «Розумного будинку» для визначення температури в приміщенні на базі класичного протоколу з’єднання так і з використанням протоколу 1-Wire. У імітаційній моделі на базі стандартного протоколу використано: плата Arduino Uno на базі мікроконтролера Atmega328p, датчики температури LM35 та мультиплексор 74HC4051D. У імітаційній моделі з використанням протоколу 1-Wire використано: плата Arduino Uno тацифровий датчики температури DS18B20. Наведено інформацію про роботу протоколу 1-Wire, який широко застосовується для підключення великої кількості датчиків з таким інтерфейсом, а саме існує теоретична можливість адресації необмеженої кількості подібних пристроїв на однопровідній лінії. В імітаційній моделі системи з використаним протоколом 1-Wire кількість датчиків під’єднаних до одного виводу збільшена до 12 з метою аналізу та демонстрації можливостей системи. За результатами моделювання представлені наступні параметри: кількість можливих з’єднань, складність конструкції, використання компактного програмного коду, частота тактового сигналу та вартість комп’ютерних систем «Розумного будинку». У висновках подано результати проведеного аналізу розглянутих імітаційних моделей комп’ютерних систем. Наведено переваги та недоліки систем з 1-Wire протоколом.