ДОСЛІДЖЕННЯ РЕОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КОСМЕТИЧНИХ ЕМУЛЬСІЙ ПРЯМОГО ТИПУ, РОЗРОБЛЕНИХ НА ОСНОВІ КОМПОЗИЦІЙ СИЛІКОНІВ - ВАСИЛЬЧЕНКО, Ірина; КУПРІЙ, Ярослав; СЕМЕШКО, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
В роботі наведено результати досліджень реологічних властивостей емульсій косметичного призначення, які були розроблені з використанням композицій силіконів, з метою отримання систем із оптимальними тиксотропними та екструзійними властивостями. Як об’єкти дослідження використані малокомпонентні прямі емульсії на основі мінерального масла та композицій силіконів марки «BRB International BV» (Нідерланди), а саме: індивідуальний силікон полідиметилсилоксан Silicone Oil 350 cSt та сумішевий – амодиметикон BRB 1288. Визначення реологічних властивостей емульсій проводилося на ротаційному віскозиметрі «Rheotest – 2» шляхом встановлення залежності в’язкості емульсій та прикладеної напруги зсуву від швидкості зсуву. На основі отриманих даних було розраховано прикладену показники динамічної в’язкості, коефіцієнти динамічної текучості при різних швидкостях зсуву, а також показник механічної стабільності досліджуваних систем. У результаті реологічних досліджень отриманих косметичних емульсій на основі композицій силіконів встановлено тип течії та наявність тиксотропних властивостей. Визначено зразок емульсії, що має найбільш виражені пружні властивості та найбільше значення межі плину. Дослідження екструзійних властивостей емульсій шляхом розрахунку коефіцієнти динамічної текучості дозволило визначити зразок емульсії з вмістом силіконів, який має не високий показник динамічного розрідження та може характеризуватись більш важким розподіленням по шкірі та буде легко і вільно рухатись технологічним обладнанням. Знайдено склад емульсії, механічна стабільність якої є високою, що сприятиме збереженню її структури в процесі необоротної деформації. Шляхом реологічних досліджень встановлено склад косметичної емульсії на основі силіконів полідиметилсилоксану Silicone Oil 350 cSt та амодиметикону BRB 1288, який характеризується оптимальними в’язкісними, реологічними та екструзійними властивостями.