АСПЕКТИ ВПРОВАДЖЕННЯ СОНЯЧНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ В УМОВАХ АВІАЦІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ - БОЙКО, Сергій; КОТОВ, Олексій; ВИШНЕВСЬКИЙ, Святослав; ЩОКІН, Вадим; ГУСАРОВА, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Враховуючи сучасні реалії та важливість авіаційної складової у траспортно-логістичній системі України, важливим чинником на сьогоднішній день є підтримання на належному рівні авіаційної безпеки підприємств авіаційної галузі України. Однією із важливих складових при цьому є електропостачання вказаних об’єктів. Між тим, у межах приаеродромної території можуть бути деякі перешкоди: природні - рельєф місцевості (височини, гори) і висока рослинність; штучні - будівлі, споруди, висота яких обмежується умовними горизонтальними і похилими площинами. Тому можна розглядати при аеродромну територію, як потенційний полігон для встановлення сонячних фотоелектричних установок. З метою вирішення завдання підвищення авіаційної безпеки об’єктів авіаційної галузі України, проаналізовано можливість та особливості впровадження сонячної енергетики в мовах підприємств вказаної галузі.Запропоновано математичну модель сонячної фотоелектричної установки, що дає можливість оцінити вплив енергетичні характеристики в залежності від зовнішніх факторів.