ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ СИСТЕМ ЕЛЕКТРООПАЛЕННЯ ДЛЯ НАВЧАЛЬНИХ АУДИТОРІЙ УНІВЕРСИТЕТУ - ЯВОРСЬКИЙ, АНДРІЙ; ЖОВТУЛЯ, ЛЮБОМИР; ЦИХ, ВІТАЛІЙ; РИБІЦЬКИЙ, ІГОР; ХУДИЦЬКА, ЮЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Дана робота присвячена дослідженню енергетичної ефективності застосування систем електричного опалення навчальних аудиторій Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (ІФНТУНГ), де було визначено реальний стан систем опалення та їх ефективність у навчальному корпусі №9. Було проведено експериментальне дослідження, яке включало визначення часу нагрівання й охолодження робочих поверхонь і визначення розподілу температур по них у навчальній аудиторії; визначення розподілу теплової енергії на декількох рівнях приміщення. Отримано експериментальні дані для оцінки ефективності функціонування різних систем електричного опалення навчальних аудиторій в черговому режимі, що дозволило обрати систему інфрачервоного опалення на базі стельових нагрівачів, як найбільш оптимальне технічне рішення для забезпечення прийнятного рівня комфорту та енергетичної ефективності. Також досліджено ефективність застосування повітряних терморегуляторів для системи електроопалення на базі інфрачервоних нагрівачів, яка працює в черговому режимі, що є причиною надлишкових витрат електричної енергії. Результати підтверджують, що система опалення, що використовує інфрачервоні панелі, забезпечує рівномірний розподіл тепла, підтримує комфортні умови температури та вологості, та вирізняється високою енергетичною ефективністю. Натомість, використання електричних конвекторів при неефективній роботі системи водяного опалення не забезпечує адекватного нагріву повітря, особливо в просторих та високих приміщеннях, де відбувається швидке розсіювання тепла через недостатню теплоізоляцію. Отримані в ході наукових досліджень дані разом з попередніми дослідженнями дозволяють розпочати розробку автоматичної інтелектуальної системи керування опаленням та вентиляцією, яка використовуватиме найпередовіші результати досліджень у сфері ефективної експлуатації інженерних систем навчальних закладів.