КОМП’ЮТЕРИЗОВАНІ ПОЛІГРАФІЧНІ СИСТЕМИ: АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА ПРАКТИЧНОГО ЗАСТОСУВАННЯ - ЗЕНКІН, МИКОЛА; КОХАНОВСЬКИЙ, ВАСИЛЬ; ІВАНКО, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Стаття розглядає важливість інтеграції цифрових технологій у поліграфічній індустрії з огляду на глобальні тенденції розвитку та зростаючі вимоги ринку. Актуальність дослідження обумовлена стрімким впровадженням цифрових технологій у всі сфери діяльності, що неминуче впливає на поліграфічну промисловість, вимагаючи детального аналізу ефективності та можливостей застосування комп’ютеризованих систем. Розвиток комп’ютеризованої поліграфії відкриває нові горизонти для підвищення продуктивності та якості друкованої продукції, пропонуючи ширші можливості для персоналізації, швидких змін макетів та економії на середніх та малих тиражах. Основна частина статті розкриває порівняння між традиційними та цифровими технологіями друку, підкреслюючи переваги останніх у контексті часу, вартості та якості. Окремо розглядаються можливості комп’ютеризованої поліграфії на текстилі, лазерного друку та технології Computer-to-Plate (CTP), які значно оптимізують виробничі процеси та зменшують вплив на довкілля. Стаття також акцентує увагу на 3D-поліграфії, яка відкриває нові перспективи для поліграфічної індустрії, пропонуючи високу якість, швидкість та економічну ефективність виробництва. Практичне значення дослідження полягає в наданні конкретних рекомендацій і напрямків для використання комп’ютеризованих технологій у поліграфічній індустрії, що спрямовані на підвищення продуктивності, якості та економічної ефективності виробництва друкованої продукції Дослідження показує, як застосування комп’ютеризованих систем може спростити виробничі процеси, скоротити час на підготовку виробництва та зменшити витрати на друк, особливо при виробництві середніх та малих тиражів. Автоматизація дозволяє досягти високої точності та якості друку, забезпечуючи краще відтворення кольорів, чіткість зображення та однорідність кожного відбитка. Висновки підкреслюють, що автоматизація та цифровізація поліграфічної промисловості не лише підвищують ефективність виробничих процесів, але й відкривають нові можливості для розвитку галузі в умовах глобалізації та зростаючої конкуренції. Автори рекомендують подальші дослідження в області оптимізації використання цифрових технологій, що дозволить забезпечити більш високу якість друкованої продукції, зменшення витрат та більш ефективне використання ресурсів, що є критично важливим для сталого розвитку поліграфічної індустрії.