АРХІТЕКТУРА ПРОГРАМНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧІ КЛАСИФІКАЦІЇ НА ОСНОВІ ПРИВАТНИХ ДАНИХ - ОНАЙ, МИКОЛА; СЕВЕРІН, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Системи аналізу даних та штучного інтелекту набувають значного поширення у різних сферах людського життя. Це підтверджують, як більш типові випадки їх використання, зокрема підбір рекомендацій для користувача у електронній торгівлі, виявлення спаму в сервісах електронної пошти та модерація коментарів користувачів; так й випадки особистого використання таких інструментів (наприклад, впродовж останніх двох років з’явились й набули значної популярності чатботи ChatGPT, Google Bard, Microsoft Copilot). Одним з ключових елементів таких систем є дані, які є необхідними для навчання та тестування систем інтелектуального аналізу даних. Значна кількість різнопланових даних сприяє побудові програмної системи з високою точністю. Стаття присвячена розробленню архітектури програмної системи для вирішення задачі класифікації на основі приватних даних. Розглянуто існуючі методи для збереження приватності в машинному навчанні. Запропоновано архітектуру програмної системи характерною особливістю якої є захист приватних наборів даних, шляхом функціонального шифрування, що дозволяє збільшити кількість наборів даних для навчання загальнодоступних систем аналізу даних і штучного інтелекту.