ОСОБЛИВОСТІ АНІЗОТРОПНОГО БІПОЛЯРНОГО ТЕРМОЕЛЕМЕНТА - АЩЕУЛОВ, АНАТОЛІЙ; ДЕРЕВ’ЯНЧУК, МИКОЛА; РОЖДЕСТВЕНСЬКА, МАРГАРИТА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Сучасні інфокомунікаційні мережі включають підсистеми моніторингу. Робота підсистем моніторингу базується на роботі різних сенсорів. Серед використовуваних сенсорів, у підсистемах моніторингу, незначну частку займають термоелектричні сенсори. Для того щоб термоелектричні сенсори набули більшого поширення необхідно вирішити проблему малого значення термоелектричної ефективності. Вирішення цієї проблеми пропонується здійснити шляхом переходу до сенсорів на основі анізотропних біполярних термоелементів. У роботі, що представляється, проведено дослідження впливу термоелектричних вихорів з турбулентним характером течії на чутливість сенсорів на основі анізотропних біполярних термоелементів. Визначено залежність величини поперечної термо-ЕРС E_⊥ цієї структури від коефіцієнта анізотропії K анізотропного біполярного термоелектричного матеріалу. Виявлені відповідні сингулярні точки та межі їх існування. Встановлено залежність напрямків обертання вихорів з турбулентних характером течії від напряму наближення до цих точок. Проведено оцінки температурної чутливості сенсора на основі анізотропного біполярного термоелемента з монокристалів антимоніду кадмію, як уніполярної так і біполярної характеристик. Результати досліджень показують значне зростання температурної чутливості таких сенсорів на основі анізотропних біполярних термоелементів, що може бути використано у якості теплових сенсорів для моніторингу окремих елементів інфокомунікаційної системи. Такі термоелементи матимуть покращений показник коефіцієнта температурної залежності вольтватної чутливості у порівнянні з анізотропними уніполярними термоелементами. Проведені чисельні розрахунки показують перспективність використання анізотропних біполярних термоелементів у якості сенсорів для моніторингу сучасних інфокомунікаційних систем для збору інформації, як про саму систему, так і навколишнє середовище