ДО ПИТАННЯ РОЗБУДОВИ ІНФРАСТРУКТУРИ АВІАЦІЙНОЇ ГАЛУЗІ В ЕНЕРГЕТИЧНОМУ АСПЕКТІ - БОЙКО, СЕРГІЙ; КОТОВ, ОЛЕКСІЙ; КРИВИХ, ЮЛІЯ; ВИШНЕВСЬКИЙ, СВЯТОСЛАВ; ГВОЗДІК, СТАНІСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті визначено, що Україна є країною-транзитером, що дає їй можливості розвитку та зобов’язує постійно розвивати транспортні галузь на загальнодержавному рівні. На сьогоднішній день, в Україні на частині її територій ведуться бойові дії, а на решті території транспортна інфраструктура у зношеному стані та потребує модернізації, а місцями і повної заміни. Між тим, транспортні засоби, у тому числі і авіаційні, поступово переходять на нові альтернативні види палива, що в свою чергу потребує розвитку відповідної інфраструктури. Слід зазначити, що якщо розглядати авіаційни транспорт, то крім традиційних видів палива, які споживаються на даний час переважна більшість повітряних суден, поступово впроваджуються альтернативні види палива. Серед них слід виокремити водневі технології та електроенергетичні. Тож, актуальним є питання дослідження розвитку енергетичної складової інфраструктури авіаційного транспорту у тому числі в аспекті післявоєнному відновленні України. У статті проаналізовано особливості розвитку енергетичної інфраструктури об’єктів авіаційної інфраструктури при післявоєнному відновленні України. З метою підвищення надійності електропостачання об’єктів авіаційної галузі, авторами запропоновано використання електроенергетичних генеруючих установок на базі водневих технологій, котрі вимагають відносно невеликих обсягів сховищ, мають високу маневреність, є екологічно чистими і не залежать від рельєфу місцевості, що дозволяє їм знайти широке застосування особливо у взаємодії з джерелами розосередженої генерації з стохастичними режимами функціонування.