НЕЧІТКЕ КЕРУВАННЯ ЕЛЕКТРОСПОЖИВАННЯМ ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ ГОЛОВНОГО ВОДОВІДЛИВНОГО КОМПЛЕКСУ ЗАЛІЗОРУДНОЇ ШАХТИ - МИХАЙЛЕНКО, ОЛЕКСІЙ; БАРАНОВСЬКИЙ, ВЛАДИСЛАВ; ЩОКІН, ВАДИМ; ФЕДОТОВ, ВЛАДИСЛАВ; ПОЛІЩУК, ПЕТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті розглянуто питання розробки нечіткої системи керування споживанням електричної енергії насосами головного водовідливного комплексу шахти на основі алгоритму Мамдані. Запропонована система має структуру з двома входами, як-от водоприплив і вартість електроенергії та одним виходом – потужність насосних агрегатів. Усі величини фазифковано гладкими функціями приналежності – гауссовими та сигмоїдними. Сформовано базу з десяти нечітких правил. Виконано моделювання роботи насосної системи водовідливу з нечіткою системою керування енергоспоживанням та без неї. Встановлено, що застосування нечіткої системи дозволяє знизити витрати на придбання електроенергії на 1,24% протягом доби. Відзначимо також, що економічний ефект досягається не через зниження рівня споживання потужності, а шляхом раціоналізації режиму роботи водовідливного комплексу, що забезпечує максимальну продуктивність відведення підземних вод, коли вартість електроенергії висока, а мінімальної – коли вона низька.